Як допомогти дитині адаптуватись до групових занять в реабілітаційному центрі: поради батькам
20.09.2021
Запрошуємо до “Батьківського клубу”!
22.09.2021

Сезон грибів. Як уникнути отруєння

🍄 Розпочинається сезон збирання лісових грибів, отруєння якими є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Більшість випадків інтоксикації відбувається через неправильну ідентифікацію грибів збирачем, тобто коли їстівні види (а їх в Україні — до 500) плутають із неїстівними і отруйними (майже 2000 видів).
🌳 Як зазначають у МОЗ (https://moz.gov.ua/), єдиного правила, яке на 100 % гарантувало би безпечність розрізнення, немає, тож важливо бути особливо пильними, аби не стати жертвою «тихого полювання». Найнадійніший спосіб повністю убезпечити себе — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом. Дикі гриби не можна вживати маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми.
🌲 Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння, в тому числі тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Зазначені чинники можуть являтись факторами ризику отруєння.
🌳 Важливо зауважити: очищення чи приготування грибів не інактивують токсини.
🌲 Симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів. Серед таких симптомів: різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості і зору, рясне слиновиділення та галюцинації, судоми.
🌳 Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря! Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя!
Як діяти, якщо ви отруїлися грибами?
◾ Одразу телефонуйте до “швидкої” за номером 103.
◾ Спробуйте викликати блювання.
◾ Промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, із організмом).
◾ Слідкуйте за водно-сольовим балансом, адже діарея і блювання передусім небезпечні ризиком швидкого зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі і цукру.
◾ Прийміть сорбенти.
◾ Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь – це прискорить потрапляння токсинів у кров.
🍄 Рекомендуємо також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.