Тематична вікторина з нашою молоддю до 150-річчя з дня народження Лесі Українки
25.02.2021
Як навчити дитину орієнтуватися по годиннику?
01.03.2021

#естафета_здоровя: Харчування дитини після одного року

Після року кожна дитина повинна поступово освоювати нові продукти в харчуванні і крок за кроком наближатися у своїх харчових звичках й уподобаннях додорослих. Але цей процес не повинен бути різким і раптовим, оскільки дитині потрібен якийсь час, щоб поступово перебудуватися на новий стиль їжі і звикнути до нових продуктів харчування.

Під час харчування дотримуйтесь певних правил:
– Діти не ростуть так швидко, як під час першого року, тому їм потрібно менше їжі.
– Годувати дитину треба невеликими порціями, стимулювати прохання додаткової їжі.
– З віком варто поступово збільшувати раціон та вводити нові продукти.
– Водночас краще уникати надмірного різноманіття їжі, щоб смаки дитини формувалися поступово.

– Не давати гостру їжу.

– Не треба змушувати дитину їсти продукти, які їй не подобаються.
– Забезпечувати широкий асортимент продуктів з високою харчовою цінністю.
– Не давати дитині міцний чай і каву.
– Поліпшенню апетиту сприяє рухова активність дитини та перебування на свіжому повітрі.

Виховання культури харчування у дитини:
– Дитина має їсти 4–5 разів на день.
– Необхідно обмежувати перекуси під час малорухливих занять або бездіяльності.
– Обмежити солодкі напої та солодощі. Краще замінити їх на молочні продукти, овочі, фрукти.
– Подавати їжу у кількості, що відповідає розмірам та віку дитини.
– Заохочувати пити воду (600–900 мл на добу).
– Дитина повинна сідати за стіл у спокійному стані, невтомленою, бути охайною, споживати їжу з іншими членами сім’ї.
– Треба заохочувати дитину їсти самостійно, спочатку пальцями, одночасно навчаючи її використовувати ложку і чашку, а потім, поступово, – виделку та ніж. Столові прибори та посуд – спеціальні для дітей.

Страви з м’яса, риби, яєць, особливо в поєднанні з жиром, треба давати дитині в першій половині дня. З м’яса краще використовувати нежирну яловичину, телятину, курку, індичку чи кролика. Менш корисні – ковбаси, сосиски, сардельки. Можна використовувати субпродукти (печінка, язик тощо). Рекомендовані нежирні сорти риби: тріска, минтай, хек, судак, горбуша. На вечерю краще давати молочну і рослинну їжу.

Правильні харчові звички – фундамент здоров’я малюка. Але важливо не тільки те, що їсть малюк, а й як. Намагайтеся з самого раннього віку формувати у дитини правильне ставлення до їжі і вчіть культурі поведінки за столом.

Сестра медична Людмила Майка