Новий Рік та Різдво – в святковому оформленні Центру
04.01.2021
Магія слова “ДЯКУЮ”
11.01.2021

Вплив, ризики й небезпеки мережі Інтернет для дітей

Інтернет став настільки значною частиною життя наших дітей, що його вплив важко переоцінити. Декілька років тому, онлайн-безпека дітей стала пріоритетною темою на міжнародних конференціях. І українські ЗМІ все частіше почали писати про гучні випадки злочинів проти дітей в Інтернеті.
⌚️ Адже в Інтернеті окрім можливостей існує багато ризиків. І діти дуже вразливі до них. В Інтернеті вони можуть дозволити собі часом більше, ніж в реальному житті. І їхня поведінка може бути дуже ризикованою.
За даними Internet Watch Foundation 18 хвилин злочинцю треба на те, щоб вмовити дитину на інтимне селфі.
За світовою статистикою, секстинг поширений серед 22% дівчат підлітків та 18% хлопців підлітків.
📲 Секстинг, грумінг – ці слова були зовсім новими для українського суспільства. Але, на жаль, ці ризики існують незалежно від того знаємо ми про них чи ні. В Інтернеті у дітей можуть вимагати інтимні фото, можуть здійснювати сексуальне насильство онлайн, можуть шантажувати.
І попереджати дітей про ці ризики, щоб убезпечити їх – обов’язок дорослих.
💾 Грумінг — це встановлення дорослими дружніх та довірливих відносин з неповнолітніми особами через Інтернет для вступу з ними в інтимний зв’язок, шантажування та залякування. Для грумінгу онлайн зловмисники використовують соціальні мережі, електронну пошту, текстові повідомлення, чати в онлайн-іграх або інші веб-сайти для спілкування між користувачами.
📸 Часто самі того не підозрюючи, підлітки допомагають кіберзлочинцям в досягненні їх цілей. Публікація фото в соціальних мережах, відкритий профіль — все це підвищує ризик стати жертвою грумінгу, наслідки якого можуть бути дуже небезпечними.
📀 Кіберзлочинці користуються недосвіченістю неповнолітніх, застосовують психологічні маніпуляції та переконання, щоб жертви добровільно погоджувались на їх небезпечні пропозиції. Наприклад, щоб завоювати довіру зловмисники починають приділяти дитині багато уваги, часто спілкуватися, вислуховувати проблеми та дарувати подарунки. Для грумінгу зловмисники часто використовують фальшиві профілі та намагаються видати себе за іншу особу.
Остаточною метою грумінгу найчастіше є отримання фотографій та відео відвертого характеру. Однак, дії зловмисників можуть бути і набагато небезпечнішими — вони часто намагаються зустрітися з дитиною в реальному житті. Зважаючи на брак досвіду та наївність, юні користувачі можуть піддаватися на такі провокації з боку дорослих.
У прагненні захистити дитину від можливих ризиків батьки можуть викликати у неї страх незнайомих людей, тому важливо знати міру з почуттям обережності. Для зниження ризику насамперед необхідно пояснити підлітку, що спілкуватися в Інтернеті можна лише з тими, хто є друзями та знайомими в реальному житті.
Необхідно зауважити, що слід уникати особистих розмов з незнайомцями в Інтернеті, особливо на інтимні та провокативні теми. Це не означає, що слід боятися кожного, хто додає підлітка у друзі в соціальних мережах, однак необхідно перевіряти та аналізувати усіх, хто викликає підозру. Під час обговорення теми грумінгу необхідно підтримувати неконфліктний спосіб спілкування, щоб дитина не боялася звернутися за допомогою у майбутньому.
Будьте підтримкою для своїх дітей! Щоб вони не шукали підтримки в інших, часто, незнайомих людей.
📝Підготувала Ірина Ситник